Di etilen glikol veya bilinen kısaltmasıyla DEG normal koşullar altında kokusuz, renksiz, düşük uçuculukta bir sıvıdır ve iki ucu bir hidroksil grupla sonlanan düz zincirli bir dihidrik alkol alifatik bileşiğidir. Higroskopik bir maddedir. Zehirlidir ve tatlımsı bir tadı vardır. Su, alkol , eter , aseton ve etilen glikol ile karışabilir. Yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür.
Zehirli olduğu ve bu kadar yaygın kullanıldığı için birçok DEG zehirlenme vakası bildirilmiştir. Bunların temel sebebi özellikle ilaçlarda ve gıdalarda propilen glikol yerine ucuz alternatif olarak kullanılmasıdır. Öyle ki 1937’de Amerika’da üretilen bir ilaçta bu şekilde kullanılmasından dolayı 105 kişi hayatını kaybetmiştir ve bu olaydan sonra Amerika Birleşik Devletlerinde ilaçlarla ilgili testlere ciddi prosedürler getirilmiştir. Avusturya’da da şaraplara tatlandırıcı olarak katılmasından sonra bu olay farkedilmiş ve dünya genelinde birçok ülkede milyonlarca şişe şarap toplatılmıştır. Bunların haricinde Nijerya, Hindistan, İspanya gibi farklı bölgelerde de farklı zamanlarda dietilen glikol ölümlere sebep olmuştur. Ayrıca bir dönem Çin tarafından üretilen sahte diş macunlarında dietilen glikol olması dünya çapında bir krize sebep olmuş ve Çin hükümetini diş macunlarında kullanımını yasaklamaya zorlamıştır.
Bu yüzden hala yaygın olarak kullanılsa da birçok alanda DEG yerine daha az toksisite değerine sahip olan trietilen glikol kullanılmaya başlanmıştır. Yine de etilen glikolle karşılaştırıldığında daha yüksek molekül ağırlığı dolayısıyla daha az uçucu olduğu için yüksek miktarlarda kullanılır.