GLİSERİN

Cas No: 56-81-5           
EINESC No: 100.000.263
Molekül ağırlığı: 92.094 gr/mol  

Kimyasal Formülü: C3H8O3
Kimyasal Yapısı

Fiziksel Özellikleri:

Genel özellikler:  Renksiz, higroskopik sıvı

Koku:    Kokusuz

Yoğunluk: 1,261 g/cm3 

Kaynama noktası:  290 °C

Erime noktası:  17,8 °C

Parlama noktası:  160 ° C

Buhar basıncı:  0,003 mmHg (50 ° C)

Çözünürlük(suda): Tamamen karışabilir

Kırılma indisi: 1,4746 nD

Genel Özellikleri:

Gliserol olarak da adlandırılan gliserin renksiz, kokusuz, tatlı, viskoz ve toksik olmayan bir sıvıdır. Hem doğal hem de sentetik yollardan üretilebilir. Antiviral ve antibakteriyel bir kimyasaldır. Nemlendirici, tatlandırıcı etkisi vardır. Bu yüzden kozmetik ürünlerinden gıda katkılarında birçok farklı alanda sıkça kullanılır.

Üretimi:

Gliserin genellikle bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilse de ihtiyaç olunduğu taktirde petrokimyasal yollardan sentetik olarak da üretilir.

Kullanım alanları:

Gliserin yiyecek ve içeceklerde nemlendirici, çözücü ve tatlandırıcı olarak çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dolgu maddesi ve koyulaştırıcı olarak da kullanılabilir. Şeker ikamesi olarak kullanıldığında şekere göre daha çok karbonhidrat içerir ve daha az tatlıdır ama şekerin aksine dişlerde çürümeye yol açmaz. Şekere göre glisemik indeksi daha düşük olduğu için şeker yerine kullanımının daha sağlıklı olabileceğine dair görüşler vardır.

Tıp ve kozmetik sektöründe de gliserin sıkça kullanılır. FDA yaralanmalarda merhem olarak kullanımını onaylamıştır. Antiviral özelliği sebebiyle hem yanıklarda hem de diğer yaralanmalarda iltihaplanmayı önler.

Bunun haricinde cilt yapısına uygun bir yağlayıcı olduğu için şuruplardan diş macunlarına, traş kremlerinden sabunlara bir çok farklı ürünün içinde gliserin bulunur. Sabunlarda ve kremlerde kullanıldığında nemlendirici özelliği sayesinde cilt kuruluğunu önler. Ağızdan yüksek miktarlarda alındığında ise müshil olarak etki gösterir.

Gliserin ayrıca bitkilerden istenilen maddeleri ekstrakt etmek için yaygın kullanılan bir çözücüdür. Elektronik sigara likitinde PEG ile birlikte buharlaştırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda su molekülleri ile hidrojen bağı kurarak suyun donma noktasını düşürür. Bu yüzden antifrizlerin ana bileşenlerinden birisidir.

Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu

Gliserin çok yüksek miktarlarda alınmadığı sürece toksik değildir. Aşırı miktarlarda alınması durumda ise böbreklere zarar verebilir. Düşük yanıcılığa sahiptir ve normal şartlarda kolay kolay alev almaz. Buna karşılık güçlü oksitleyicilerle karıştırılmaması gerekir.